Tradiční keramické nádoby: tajine

Co je to tajine?

Tajin (tažín, tajin, tagine) je označení pro pokrm pocházející ze severní Afriky a zároveň také pro keramickou nádobu, ve které se připravuje. Podobný pokrm nalezneme i v tradiční kyperské kuchyni a nazývá se tavvas.

Tajine vás upoutá na první pohled svým netradičním vzhledem. Skládá se ze dvou misek. Spodní z nich je poměrně malá a mělká. Na ni se nasazuje kónická poklice podobající se trychtýři. Vrchní konec končí kuličkou, která po celou dobu pečení zůstává studená, proto je možné kontrolovat pokrm i bez chňapky. 

Klasický a původní tajin je vyroben z pálené hlíny bez použití jakékoliv glazury. Díky tomu má krásnou barvu a tradiční vzhled. Na trzích i v obchodech lze zakoupit tajine s jednobarevnou glazurou nebo zajímavě zdobené výrobky. Výjimečně narazíte na tajine vyrobený z litiny, který disponuje opravdu skvělými vlastnostmi. 

Jak se v tajinu vaří?

Jídlo pečené v tomto tradičním hrnci je vždy šťavnaté a nevysuší se. Je to dáno právě netradičním tvarem nádoby. V kónické poklici se během přípravy pokrmu kondenzuje pára a ta následně stéká zpět do pokrmu a činí jej vláčným. Nemusíte maso během přípravy podlévat a pravděpodobně se ani nepřipálí. 

Pokud si na dovolené v severní Africe objednáte tajine, tak vám v restauraci donesou pokrm z kuřecího nebo jehněčího masa. To je smícháno s výrazným aromatickým kořením, zeleninou, ovocem a vývarem. Vše je připravováno při nižších teplotách po dobu několika hodin. 

Díky svému tvaru a vlastnostem se tajine dostal do mnoha domácností ve světě. Nemusíte v něm péct tradiční pokrm s kořením a zeleninou. I klasické maso díky němu získá šťavnatost a vy využijete pozitivní vlastnosti tohoto hrnce. 

Proč péct v keramice

Keramika jako materiál na pečení je opravdu všestranná. Lze v ní připravovat maso, zapečená jídla, sladké koláče nebo chléb. Její výhodou je výrazná akumulace tepla, kdy vyhřívá pokrm ještě dlouho po vyndání z trouby. Díky tomu ušetříte náklady na pečení a zkrátíte dobu přípravy. 

Výrobky z keramiky jsou velmi variabilní a lze z nich vytvořit různé výtvory. I začátečníci si mohou na hrnčířském kruhu vytvořit pěkné výrobky a pokusit se vyrobit kulatou nádobu na pečení, která je bude provázet četnými kulinářskými úspěchy. Keramické nádoby disponují nejen skvělými vlastnostmi, ale jsou jedinečnými uměleckými díly. Každý kus od řemeslníka je originál.

Fotografie